Browse by Tags

KnowNOW!

Tags

Management

Syndication

Recent Posts

Archives

  • Google’s Top 10 Trending Events in the U.S. 2013

    Google’s Top 10 Trending Events in the U.S. 2013 Boston Marathon Government Shutdown MTV’s Video Music Awards Moore, Oklahoma Tornado Royal Baby Zimmerman Trial Typhoon Haiyan New Pope Syria Conflict Floyd “Money” Mayweather vs. Canelo Alvarez boxing Read more: Google's Top 10 Trending Events in the U.S. 2013 | TIME.com http://newsfeed.time.com/2013/12/17/these-are-googles-top-10-trending-events-in-the-u-s-2013/#ixzz2nqLXTAdX It is interesting to note that none of the top 10 trending events in the United States 2013 included any business or product. Business and products are not top of mind for customers. How can managers make sure that customers remember their business and products?
    Filed under:
  • What Small Businesses Look Like on LinkedIn

    LinkedIn , the social networking site for professionals, hosted 100 small business entrepreneurs in their Mountain View, CA. and New York, NY offices with the " goal of learning more about their unique business goals and challenges." The infographic below is a snapshot of what small business looks like on LinkedIn. Businesses are using LinkedIn to recruit and hire employees. Are you a member of LinkedIn? If not, why not? The group referenced in the infographic is Succeed: Small Business Network Powered by Staples. Being a member of an industry group can help you distinguish yourself as an expert in your field. If you are a member of LinkedIn, have you joined groups relevant to your desired industry and job? Which groups are of interest to you? Do you want to own and manage a business? What type of business would you like to own? Richard Branson, Jack Welch, and Bill Gates influence small business owners. If you are a member of LinkedIn, which managers do you follow? Are they in the industry in which you'd like to work?
  • Management is Top Major

    What do you want to be when you grow up? No kid ever says, "I want to be a manager." But, once in college, many students choose management as a major. The Princeton Review, the company known for creating standardized tests, published a Top 10 Majors list based on the intellectual challenge of each and the versatility of skills in the curriculum that will apply to many careers. Business Administration and Management/Commerce was the number one major on the list. Here is what the Princeton Review said. Think you're a born leader? You'll need stellar people skills-no room for wallflowers here-and talents in problem solving, number crunching, and decision making. And don't forget great communication skills! While studying business, you'll get a thorough grounding in the theories and principles of accounting, finance, marketing, economics, statistics, and human resources functions. You will be a whiz on how to budget, organize, plan, hire, direct, control, and manage various kinds of organizations -from entrepreneurial-type start-ups to multi-million-dollar corporations. This major will also get you thinking about issues such as diversity, ethics, politics, and other dynamics that play a role in every work environment. Make sure those competitive juices are flowing; the business world is all, well, business. Is a management degree a direct path to the top of the organization chart?
  • The You Plan

    Dr. Woody Woodward, PhD, author of "The You Plan" wants you to think about your career like an entrepreneurial. He recommends the VIPER approach. Determine your values, intrinsics, passion, essence (brand), and road map. What are your values? What drives your decisions? What are your intrinsics? What do you bring to the table? What are your passions? What gets you up in the morning? What is your essence or brand? What are you about? What is your road map for making it happen? What is your plan? How will you make it happen?
  • CEO of Rapid Realty Rewards Tattooed Employees

    Anthony Lolli, the CEO of Rapid Realty in New York City, rewards employees tattooed with the company logo. The company pays for the tattoo and gives employees an extra 15 percent in commission. The CEO says employees with the company logo tattoo are "passionate about the brand." Tattoos are one thing that separates older employees from younger employees. Many younger employees have tattoos. But, older employees associate tattoos with negative connotations. What do you think about tattoos? Are they are professional? Should managers encourage them? Why?
    Filed under:
  • Create a Life with Purpose

    Clay Christensen, Harvard Business School professor and author of How Will You Measure Your Life , discusses the daily decisions that define our lives. Managers are driven to succeed, and careers provide evidence of achievement. Investments in relationships with family don't pay off for a very long time, but families bring us the most happiness in life. As a consequence, managers who plan to have a happy life, find that the way they invest their time, energy, and talents causes them to implement a strategy that they wouldn't at all plan to pursue. Successful companies fail because they invest in things that provide the most immediate and tangible evidence of achievement. They are run by mangers who apply that very same thinking process in their personal lives with sad results. Professor Christensen warns us to be careful about how we measure success in our companies, as well as in our lives. Instead of money or job titles, he encourages us to measure how many people you have helped to become better people. This video reminded me of what I teach in my management class. "Good managers are determined by how many of their employees they have helped to get promoted to management." Professor Christensen encourages all of us to think about what is truly important. What is most important in your life? How will you measure your life?
  • KnowNOW! Management Headlines Year in Review

    Do you remember? 1) RIM got a new CEO in January. Who was it? a) Carly Fiorina b) Meg Whitman c) Thorsten Heins d) Carol Bartz 2) The failure of the AT&T and T-Mobile merger in February cost which CEO $2million cut in pay? a) T-Mobile CEO John Legere b) AT&T CEO Randall Stephenson 3) Which management job was ranked number three in CareerCast.com's list of best jobs? a) Human resources manager b) CEO c) COO d) CMO 4) Which company's board took away the Chairman of the Board title from its CEO Aubrey McClendon? a) Exxon/Mobile b) Shell c) Dynergy d) Chesapeake Energy 5) Who was named Yahoo's new CEO in July? a) Thorsten Heins b) Marissa Mayer c) Carol Bartz d) Meg Whitman 6) Apple won a $1 billion award in a patent infringement case in August against which compeitor? a) Samsung b) RIM c) Nokia d) HTC 7) What was the priority #1 for CEOs participating in PricewaterhouseCooper's 2012 Global CEO Study? a) Getting and keeping talent b) Training employees c) Borrowing money d) Making a profit 8) What October storm limited business hours in the Northeast? a) Hurricane Ike b) Hurricane Sandy c) Hurricane Rita d) Hurricane Kyle 9) What was happening to BestBuy when shoppers come into a store to see a product in person, only to buy it from a rival online, frequently at a lower price? a) Crowdsourcing b) Outsourcing c) Overpricing d) Showrooming 10) What was the most overused profile buzzword on LinkedIn in 2012? a) Awesome b) Educated c) Creative d) Resourceful ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. a, 4. d, 5. b, 6. a, 7. a, 8. b, 9. d, 10. c
    Filed under:
  • The Un-Game

    In her book " The Un-Game ," Ingrid Martine introduces the COSA management process - Choose, Observe, Say Yes, Act. Choose to be a catalyst rather than a drone, controller, or corrector. It will expand your comfort zone, as well as that of your staff. Observe to see other perspectives and change your mind. Observation will rid you of " monkey mind " or self-limiting talk. Say Yes forces you to look at things differently and continuously improve. Act means that you are engaging with others, not telling them what to do. Why is showing better than telling? Can you share a time when someone showed you why and it got you to thinking about how?
    Filed under:
  • Does an airline have a competitive edge?

    JetBlue Airways, the largest U.S. airline without service to Dallas/Fort Worth (DFW) International Airport, announced December 7 that non-stop service between Boston and DFW begins May 1, 2012. Tickets go on sale December 13, 2011. JetBlue is a low fare carrier with more amenities than many of its competitors. For example, the planes have more legroom in coach, as well as free TV. Furthermore, JetBlue offers its own Customer Bill of Rights , "with meaningful and specific compensation for customers inconvenienced by service disruptions within JetBlue's control." "With JetBlue entering the Dallas/Fort Worth market, another important destination from Boston will be served by a low cost carrier,'' said Ed Freni, Director of Aviation for Massport, which owns and operates Boston Logan. "Competition lowers fares which benefits passengers and the region. We support JetBlue on its continued growth as Boston's largest airline.'' JetBlue's announcement came shortly after American Airlines (AA) filed for reorganization under Chapter 11 on November 29, 2011. AA is headquartered in Dallas/Fort Worth. Furthermore, it came just a few days after Southwest Airlines CEO Gary Kelly's letter to employees - RE: American Airlines More Challenges for Southwest than Opportunities. An excerpt from his letter follows. Lets look back to 1989 the year Southwest became the newest member of the old major airline club, based on annual revenues. All the majors from 1989 have gone bankrupt. Pan Am. Eastern. Braniff. Continental. America West. TWA. US Air. United. Delta. Northwest. And now, American. Every single one failed. Why? Not because of Customer Service, but because of high costs. Great Customer Service cannot overcome high costs. That is the imperative I wrote about a decade ago: low costs. Southwest Airlines is the only major airline from 1989 that has survived this tumultuous industry without bankruptcy. Why? Because our low costs have preserved our profits. Period. Harvard Business School Professor Michael Porter explains competitive advantage in his "Five Forces" of competition, a tool for developing strategy. The Five Forces That Shape Industry Competition Threat of new entrants - New entrants in an industry can raise the level of competition. Suppliers' bargaining power - The fewer vendors a company has for its supplies, the more those suppliers can charge. Buyers' bargaining power - If customers don't like one airline's offerings, they can choose another airline. Threat of substitute products - Flyers may not be loyal if they find a cheaper ticket price. But, if someone has flown one airline for many years, he or she might be reluctant to switch. Competitive rivalry within an industry - All the forces above combine to reflect on the airline industry's attractiveness. If customers cannot differentiate among competitors' offerings, the fiercer those companies' rivalry will be. All of the five forces are strong in the airline industry. As a result, airlines are on the bottom of the profitability of selected industries. How can an airline achieve superior performance in the face of competition? What can an airline do to improve competitive advantage?
  • Holiday Parties at All Time Low

    We spend a lot of time at work with our co-workers, so it is natural to want to celebrate with them. Holiday parties provide an opportunity for everyone in the organization to have fun. But, Amrop Battalia Winston , a global executive search firm, reports that "fewer of the nation's businesses will hold holiday parties this year than at any time in nearly a quarter of a century." The company has conducted an annual survey of corporate America's holiday party plans for 23 years. In 1988, the first year of the survey, most companies (95 percent) had a holiday party. This year, only 74 percent of the companies polled will have parties. Most of the companies not celebrating said the party was not in the budget. Dale Winston, Amrop Battalia Winston's chairwoman and CEO, said, "The trend is downward and we're seeing that once a company does away with them, parties rarely get back in the budget. In many cases, the holiday party is the last vestige of company sociability. Some young people entering the job market may never see a corporate holiday party." So, if the company isn't celebrating, managers should celebrate life events with employees (birthdays, marriages, and births of children) and acknowledge their achievements. Remembering important events and achievements with celebrations is a morale booster. "What is the best way for a manager to handle celebrations at work?" Eilene Zimmerman asked Steve Harrison, the author of "The Manager's Book of Decencies: How Small Gestures Build Great Companies" and the chairman of Lee Hecht Harrison, a global career management consultancy in Woodcliff Lake, N.J. Mr. Harrison answered, "The best celebrations are small, spontaneous and creative. It needs to be intimate. On the group level you all know each other, and that makes celebrations rich and culturally important. These are not the stuff of policy manuals; they are unscripted and have their own charm, depending on the character of the department or group." (See " Forced Fun? The Limits of Office Celebrations ," The New York Times , May 20, 2007.) How would you like to celebrate at work?
  • Management as an Occupation

    Managers plan, organize, lead, staff, and control the operations of an organization. Even though managers have similar duties and responsibilities, those duties differ depending on the specific industry or specific department within an organization. Recent college graduates with a bachelor's degree might be hired as a management trainee or assistant manager. Those who reach the top level of management are among the highest paid employees in the Unitied States. The Occupational Outlook Handbook (OOH) is published by the United States Department of Labor, Bureau of Labor Statistics . In it, you can find the training and education needed for a specific job. Also, the earnings, expected job prospects, what workers do on the job, and working conditions are discussed. After reviewing the management jobs lised in the OOH, choose one, read about it and telll us what you like about it.
    Filed under: